De multi adorata, de multi respinsa cu tarie datorita aspectului, rasa de porumbei zburator gat-golas romanesc este si probabil va ramane cea mai cunoscuta rasa romaneasca de porumbei de peste hotare, alaturi de gainile gat-golas de Transilvania. Prezinta o popularitate destul de scazuta in tara noastra putand numara crescatorii pe degete, rezultate admirabile in aceasta privinta gasindu-se si in tari precum Ungaria, Germania sau Bulgaria.
In literatura de specialitate mai sunt amintite si rase de porumbei cu gatul golas originare din Uniunea Sovietica unde erau numiti „Golosenia” precum si in Spania unde purtau denumirea de „Palomas de Berberia”. Zburatorul chel gat-golas spaniol se diferentiaza de cel romanesc prin pielea rosie a gatului, coada mai ingusta (12 rectrice) si aripile drepte netrenate, dupa spusele Prof. Dr. Stefan Peterfi Aceasta rasa este amintita inca de la 1899 cand este descrisa in ziarul unguresc „Szarnysaink” , iar mai tarziu in anul 1952 Prof. Dr. Stefan Peterfi publica un articol intitulat „Jucatorul Gat-golas” in ziarul suedez Svensk Duvavelsförnings. Porumbelul gat-golas sau „ciungul chel” cum era denumit in trecut, este un porumbel de talie mijlocie, chiar mica, cu o tinuta orizontala usor cazuta spre coada, capul rotunjit, ochii albi, gat de lungime mijlocie, golas de la nivelul urechilor si de sub barbie pana la baza gatului.In standard sunt descrise 2 culori de baza: rosu si galben, dar in prezent crescatorii romani si straini lucreaza pentru obtinerea de noi sortimente de culoare si chiar s-au obtinut culori noi ca argintiul(RO),bobat(RO), argintiu dungat(GER) sau albastru(HUN).
Temperamentul rasei este unul vioi specific porumbeilor de talie mica si mijlocie.Chiar daca este un bataus innascut masculul gat golas, este o fire devotata in ceea ce priveste partenera si locul pe care si-l alege in voliera. Spre deosebire de porumbeii de talie mai mare, nu sunt posesivi, multumindu-se cu boxa pe care si-o aleg la inceputul anului cand se imperecheaza.Sunt parinti destul de buni reusind sa creasca 2 pui, daca le este pusa la dispozitie o hrana adecvata si variata.
Ceea ce este mai dureros este faptul ca dupa cum si numele i-o spune porumbelul ZBURATOR gat-golas, a devenit un porumbel de voliera, crescut pentru frumusetea lui.Foarte putini sunt cei care mai au porumbeii gat golasi liberi,si mai putini cei la care porumbeii mai zboara „la inaltine, rapid si in stol pe o durata de 1-2 ore” dupa cum descria maestrul Feliciu Bonatiu cu ani in urma. In zbor poate fi admirata forma speciala a corpului cu gatul golas, practicand un “zbor de fluture” ca majoritatea raselor romanesti.
Pana la caderea regimului comunist in 1989 rasele romanesti erau foarte putin cunoscute in lume sau unele chiar deloc, exceptand jucatorul de Timisoara, zburatorul gat-golas romanesc ,zburatorul negru codalb sau zburatorul orbetean. Azi columbofilii romani au privilegiul de a participa la expozitii din strainatate si de a face cunoscute rasele unice pe care le detinem si care sunt atat de pretioase, desi putini inteleg.
In speranta ca v-am trezit cat de putin interes pentru aceasta rasa de porumbei minunata, sau cel putin pentru o rasa romaneasca., invit tinerii columbofili sa se orienteze intai spre rasele autohtone, inainte de a alege tintit o rasa straina, si sa se lupte in continuare pentru a impiedica extinctia unor pasari cu valori inestimabile.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.